Östnytt – Blåmusslor räddningen för Östersjön?

Uppdaterad
Publicerad

Ska blåmusslor bli det som räddar vattnet utmed Östersjöns kuster från övergödning? Med sju miljoner kronor under tre år från Stiftelsen Baltic Sea 2020 startas snart provodlingar i tre områden i Östersjön, bl a i Trosa.

Östersjön lider sedan lång tid av övergödning i form av tillförsel av kväve och fosfor från bland annat åkermarker. Hittills har insatserna mot övergödningen främst riktats mot att minska utsläppen från punktkällor som exempelvis reningsverk.

Men kväve är energikrävande att framställa och bör liksom fosfor återvinnas som en resurs. Det är här musslorna kommer in.

Kväve och fosfor fångas upp av växtplankton i havet. Blåmusslor betar plankton och ansamlar näringsämnena. När musslorna skördas förbättras kustvattenkvaliteten.

Det är huvudmålet för provodlingarna av musslor. Ett delmål är också att är undersöka om de odlade musslorna kan utnyttjas som foderråvara och ersätta fiskmjölsprotein i ekologiskt foder för exempelvis värphöns.

Det speciella med blåmusselodling i Östersjön är att musslorna på grund av den låga salthalten inte blir större än ett par centimeter.

Provodlingarna kommer att bedrivas i Trosa skärgård, Kalmarsund och Puck Bay i Gdanskbukten i nordöstra Polen.

Projektledare är forskaren Odd Lindahl på Centrum för marina vetenskaper på Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.