Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT

Östra Husby får sin första kontantautomat

Publicerad

Under det närmaste halvåret kommer 17 orter i landet att få nya bankomater – en av dessa är Östra Husby på Vikbolandet utanför Norrköping som får sin första någonsin.

Från och med årsskiftet måste landets banker enligt lag erbjuda kontanthantering inom rimligt avstånd.

– Kontanter är fortfarande ett viktigt betalningsmedel för många, inte minst för personer i digitalt utanförskap. Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem, säger Johan Nilsson, marknadschef för Bankomat i ett pressmeddelande.

I Östergötland har 943 personer mer än 25 kilometer till närmaste kontantuttag. 572 av dessa bor i Finspång (275) och Motala (297).

Läget i Östergötland

Enligt länsstyrelsernas rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020” (PDF) som publicerades i november så har antalet uttagsautomater i Östergötland minskat från 119 stycken 2019 till 111 förra året.
Det finns dock minst en uttagsautomat i alla länets kommuner.

Boxholm och Ödeshög blev förra året länets två första kommuner att helt sakna bankkontor. Det finns idag bara åtta bankkontor i länet som hanterar kontanter över disk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet