Oststriden fortsätter – Glada bonden svarar med att stämma Arla

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan stämde Arla den nya ägaren till mejeriet i Boxholm för varumärkesintrång. Nu svarar Glada bonden med en så kallad genstämning.

Glada bonden kallar sin ost Äkta Boxholms, med tillägg för de olika smakvarianterna. Arla äger å sin sida det registrerade varumärket Boxholms ost.

– Vi har hela tiden hävdat att ost som tillverkas i Boxholm ska få namnges efter det. Nu tvingade de fram en prövning i domstol, och det välkomnar vi så att vi får reda ut det här ordentligt. Det är ju inte rimligt att ost från Östersund är den enda som får heta Boxholm, säger Anders Birgersson, Glada bondens styrelseordförande i ett uttalande.

Nedläggningen av Boxholms ost

Investeringar i varumärken

Arlas presschef, Erik Bratthall, kommenterar situationen via mejl:

”Varumärket Boxholms, Boxholms ost och flera andra varianter är inregistrerade och skyddade varumärken som Arla under många år investerat både pengar och engagemang i. Skyddet för ett varumärke gäller även om det tillverkas på en annan ort och det finns massor med exempel på precis detta. Tänk tanken om en kexfabrik öppnar i Göteborg och börjar sälja sina kex som ”Göteborgskex” – vilket företag skulle våga investera i ett varumärke om det inte fanns ett rättsligt skydd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet