• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: Jonas Wikborg, SAU, Societas Archaeologica Upsaliensis

Ovanliga fynd i Söderköpings gamla gravplatser

Uppdaterad
Publicerad

När arkeologer började undersöka en gammal bo- och gravplats i sydvästra Söderköping hittades flera ovanliga fynd från romerska järnåldern. Dessutom var platsen mycket större än väntat.

Det är under Trafikverkets arbete med förbifart Söderköping som utgrävningarna görs. Arkeologerna hittade både pärlor av glas och brända ben i stensättningarna. Dessutom hittades en eldslagningssten av bra kvalitét som är relativt ovanliga fynd i gravar.

– Det är en alldeles speciell känsla att vara den första som får hålla ett sådant föremål i sin hand, efter att den legat i jorden i mer än 1500 år, säger projektledaren Jonas Wikborg, vid SAU som genomfört utgrävningen, i en kommentar.

Eldslagningsstenen som hittades vid utgrävningen. Foto: Jonas Wikborg, SAU, Societas Archaeologica Upsaliensis

Glaspärlorna som hittades har burits i ett halsband, vilket anses vara ett resultat av kontakter med romarriket eftersom skandinavierna vid denna tid ännu inte lärt sig framställa glas.

Foto: Jonas Wikborg, SAU, Societas Archaeologica Upsaliensis

Nu ska fynden granskas och resultatet redovisas sedan i en rapport som ska vara klar i slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet