Över hundra sadlar har blivit stulna i Östergötland den senaste tiden.. Foto: TT/ Genrebild

Över 100 hästsadlar har stulits i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 21 maj så har över 20 anmälningar om stulna hästsadlar kommit in till polisen i Östergötland.

Totalt handlar det om cirka 100 sadlar med ett uppskattat värde på över en miljon kronor, som har stulits i Östergötland. Polisen tror att det rör sig om en organiserad stöldliga som åker runt i länet. Men det är svårt att få in några vittnesuppgifter som kan vägleda polisen.

– Hittills har vi fått in väldigt få iakttagelser. Vi har gjort brottsplatsundersökningar hos de drabbade men ofta är det i miljöer som är lite röriga från början, där många personer rör sig dagligen. Så det är svårt att hitta några spår, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen.

Under natten till onsdagen drabbades två stall i Landeryd utanför Linköping av inbrott. Och i natt skedde ytterligare en stöld vid en gård i närheten av Vikingstad, där fyra sadlar av okänt värde försvann.

Nu vädjar polisen om allmänheten om tips för att få stopp på stölderna. Har du exempelvis sett något misstänkt fordon eller noterat andra avvikande företeelser?

Så kan du minska riskerna för stöld

– Ha ordentliga lås till sadelkammaren och en rejäl dörr, gärna med larm. Det finns exempel där tjuvar har försökt, men inte lyckats få upp en ståldörr till en sadelkammare i länet.

– Lås fast sadlar på väggmonterade byglar, så kallade sadellås.

– Ha bra belysning med rörelsesensor, möjligen även på baksidan av fastigheten.

– Arbeta med grannsamverkan och var uppmärksam på personer och fordon som agerar på ett avvikande sätt.

– Stöldmärk sadeln med märk-DNA så är chansen större att återfå godset om polisen hittar stulna sadlar.

källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.