Åsa Willsund, presstalesperson Polisregion Öst. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman TT/Polisen

Våg av sadelstölder i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen har tre stall i Finspångs kommun anmält att de utsatts för sadelstölder under natten mot onsdagen. Totalt handlar det om ett 20-tal sadlar till ett uppskattad värde på flera hundra tusen kronor.

Den senaste tiden har flera stall i Östergötland bestulits på sadlar, berättar polisen.

– Från 20 maj till idag har det inträffat totalt elva stölder av sadlar i länet, säger Åsa Willsund presstalesperson vid polisen.

Stölderna har inträffat i Motala, norr om Ljungsbro och nu under natten i Grytgöl, norr om Finspång.

Tror ni att det rör sig om en liga?

– Ja, det kan det ju vara . Man kan ju tänka sig att det är samma gärningsperson som har utfört stölderna under natten. Men det är oklart om det har samband med tidigare stölder.

Vidare säger hon att det därför är av stor vikt att genomföra nogrann brottsplatsundersökning.

– För att se om det är samma verktyg som använts vid uppbrytning av sadelkammaren och om man kan finna liknande mönster på brottsplatsen, säger Åsa Willsund.

Stallägare uppmanas vara observanta

– Det vi sett erfarenhetsmässigt är att det är internationella ligor som håller på med den här typen av stölder. Men vi kan inte utesluta en lokal gärningsperson, säger Joakim Wallberg, brottsamordningsgruppen inom Polisregion Öst.

Polisen uppmanar stallägare att vara observanta.

– Speciellt i trakterna kring Motala, Ljungsbro, Finspång och Ljusfallshammar. Håll koll runt stall och på gården, titta efter bilar personer som inte hör hemma där. Ta registreringsnummer och kontakta polisen, säger Joakim Wallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet