Polisens presstalesperson Björn Öberg och arkivbild. Foto: Polisen och Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Sadelstölderna fortsätter – polisen vill ha in tips

Uppdaterad
Publicerad

Sadelstölderna i Östergötland fortsätter – och har nu nått Linköpingstrakten. I veckan skedde fyra inbrott där sadlar och annan utrustning stals för ett värde av över 150 000 kronor.

– Vi har uppfattningen att det här är stöldligor från andra länder som riktar in sig på ett visst område i taget, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

SVT Nyheter Öst har tidigare rapporterat om elva stölder av sadlar i länet sen den 20 maj i bland annat Motala, Ljungsbro och Finspång.

Stora värden

Den här veckan har gårdar i Linköpingsområdet drabbats. Natten till tisdagen ägde ett inbrott rum på en gård i Fillinge, mellan Linköping och Åtvidaberg, där sadlar och annan utrustning för ett värde av ungefär 100 000 kronor stals.

Dagen därpå fick polisen in anmälningar om tre inbrott i Örtomta, där fyra sadlar och annan utrustning stals. En av sadlarna var värd runt 20 000 kronor. På den andra gården stals tre sadlar och annan utrustning för ett värde av omkring 35 000 kronor, medan en sadel stals vid det tredje inbrottet till än så länge oklart värde.

Vill få in tips

– En teknisk undersökning av platserna pågår. Dessa personer är inte helt lätta att spåra. De vet vad de vill ha och har bara tagit de mest dyrbara sadlarna och lämnat kvar övriga, säger Björn Öberg.

Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten för att få in tips i form av till exempel foton.

– Vi har märkt att personer som har häst ibland delar foton i till exempel slutna facebook-grupper. Kanske har man då fångat bilar som rört sig i området. Dessa skulle vi i så fall gärna ta del av och det går då bra att skicka in dem till oss via polisens hemsida direkt från telefonen, säger Björn Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.