54 brott anmäldes i Östergötland Foto: SVT

170 anmälningar om valrelaterade brott har gjorts i Region Öst

Uppdaterad
Publicerad

Under de fyra veckorna innan valet tog polisen i Region Öst emot 172 anmälningar om brott som kunde kopplas till valet. I Östergötland gjordes 54 anmälningar.

I Östergötland anmäldes totalt nio fall av ofredanden eller olaga hot, 37 fall av skadegörelse, två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av misshandel.

Två tredjedelar av anmälningarna rör förstörda affischer

Drygt 2/3 av brotten i Region Öst handlade om att valaffischer stulits eller blivit förstörda. Polisen i Region Öst menar att den här typen av brott många gånger är svåra att klara upp.

– En majoritet av de anmälningar har vi lagt ner i princip omedelbart eftersom att det är uppenbart att brottet inte gått att utreda. Vi har istället lagt våra resurser på de brott där det faktiskt finns bra uppslag att kunna lagföra en misstänkt, säger Björn Öberg, presstalesperson, Region Öst, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.