Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag var det inte bara humlor och bin som surrade i de västra delarna av Östergötland. Ett vinande från däck och kedjor spreds över nejden av alla deltagare i Tjejvättern. Foto: SVT

Över 1700 startade i Tjejvättern

Uppdaterad
Publicerad

Början av juni är en cykelintensiv tid i och kring Motala. Idag gick den 100 km långa Tjejvättern.

Det var som att någon hade beställt cykelväder. Blå himmel, sol och inte för varmt. Förutsättningarna för de drygt 1700 startande i Tjejvättern kunde inte vara bättre.

Vid Röks lanthandel fanns ett av flera ställen där det gick att få lite i magen och service av såväl cykel som kropp. En av de som stannade där var Marie Bergkvist från Västerås.

Motala

– Nu har man ju klarat av de värsta backarna, så nu ska vi nog klara resten också, sade hon.

Deltagarna kom från hela landet. Vid pausstället i Rök hördes bland annat västgötska småländska och daladialekter.

Ofta hägrar en klassiker

För många är Tjejvättern en del av något större, en svensk klassiker. För en svensk tjejklassiker ska man förutom Tjejvättern också köra Tjejvasan, simma Vansbrosimmet och springa Rosa bandet-loppet inom ett år.

– Jag har en kompis som utmanade mig och sade: hur svårt kan det vara? Jag gillar utmaningar så jag tog den, säger Sara Lindholm från Uppsala.

Idag gick dessutom Vätternrundan 100 km, där herrar också får köra och där det är tillåtet att köra elcykel. Redan igår kördes MTB-Vättern. 16 juni går den traditionella Vätternrundan på 315 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet