Helen Franzén, socialt ansvarig samordnare, Norrköpings kommun. Foto: Privat och SVT

Övergrepp på funktionsnedsatta har rapporterats

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga missförhållanden på ett boende för funktionsnedsatta har rapporterats i Norrköping. Boende ska ha utsatts för fysisk misshandel. Kommunen har nu tillsatt en extern utredare för att få bukt med problemen.

I slutet av september gjordes en lex Sarah-anmälan av vård- och omsorgskontoret. Allvarliga missförhållanden hade rapporterats från ett gruppboende.

– Vi har också tittat bakåt i tiden och sett att vi har haft flera allvarliga händelser. Så vi har valt att göra den här genomlysningen för att förebygga och förhindra missförhållanden, säger Helen Franzén, socialt ansvarig samordnare på Norrköpings kommun.

Norrköping

”Slagit och lagt ned personer”

På det gruppboende som lex Sarah-anmäldes hade både psykiska och fysiska övergrepp begåtts.

– Det har dels varit verbala kränkningar av personernas funktionsnedsättningar, dels fysiska övergrepp i form av att man hållit fast dem och slagit och lagt ned personer.

Kompetensbrist

En utredning gjordes, som nu ska sändas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som visar på brister i medarbetarnas kompetens samt brister i ledningen. Missförhållandena bedöms som allvarliga eftersom de pågått en längre tid och ett flertal åtgärder vidtas nu:

Flera medarbetare har arbetsbefriats och de har ersatts av erfaren personal från andra enheter. Tydligare rollbeskrivningar och delat ledarskap ska införas. Arbetsmetoder som är anpassade för de boende ska tas fram och ett systematiskt värdegrundsarbete genomföras.

Extern utredare

Det som skett på ovan nämnda boende, tillsammans med tidigare händelser, har lett till att kommunen nu tillsätter en extern utredare för att genomlysa verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

Granskningen startar nu i december och ska pågå i tre månader. Utredaren har tidigare bland annat arbetat som socialchef och har haft tidigare utredningsuppdrag.

– Vi hoppas förstås att vi inte ska hitta fler allvarliga missförhållanden, utan kanske till och med goda exempel. Det här gör vi för att förhindra och förebygga ytterligare missförhållanden, säger Helen Franzén.

Lex Sarah

Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska

  • anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
  • den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål
  • den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet