Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill vara säkra på vad vi behandlar innan vi går in med starkare metoder som kan ge biverkningar”, säger överläkare och specialist Maria Sarberg. Foto: Hadeel Ibrahim

Överläkaren: Därför kan det vara svårt att få diagnosen endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sarberg, överläkare inom gynekologi i Linköping, träffar dagligen kvinnor som lider av kraftig mensvärk och som i vissa fall tros ha endometrios – en diagnos som kan vara svår att få.

– Sjukvården jobbar inte efter att ställa diagnosen. Vi vill behandla symtomen, säger hon.

När livmoderns slemhinna sitter fel och det börjar blöda. Då kan det göra riktigt ont. Det är överläkarens enkla definition på den dolda kvinnosjukdomen endometrios.

– Det är en vanlig patientgrupp som vi träffar nästan varje dag, säger Maria Sarberg.

Endometrios

– Diagnosen är inte till stor hjälp om man har mycket besvär. Först och främst behandlas det med smärtstillande och hormonbehandling. När de här metoderna inte hjälper börjar vi undersöka för endometrios.

Finns risker

Att ställa en diagnos kräver en operation. Enligt överläkaren kan det innebära vissa risker.

– Vi vill vara säkra på vad vi behandlar innan vi går in med starkare metoder som kan ge biverkningar.

Hälften av fallen som opereras visar sig ha endometrios. Den andra halvan får ingen förklaring till deras smärta, uppger överläkaren.

– Har man gjort allt och inte hittat något då är det inte endometrios som ger smärtan. Det är inte smärtan som vi misstror utan orsaken.

Det finns hjälp

Även för de som inte diagnostiserats finns det hjälp man kan få på bäckensmärtenheten. Där får patienter verktyg av läkare, psykologer och sjukgymnaster för att leva med de kroniska smärtorna.

Hör mer från experten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet