Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vaknar varje morgon och jag vill gå och lägga mig för att jag är så fruktansvärt trött av att ha så ont”, säger Victoria Manfred om sina mensrelaterade besvär. Foto: Hadeel Ibrahim

Victoria har väntat på diagnos för endometrios i elva år: ”Vi glöms bort”

Publicerad

Sedan första menstruationen har Victoria Manfreds liv präglats av smärta och ovisshet. Och i elva år har hon gång på gång försökt att få diagnosen endometrios utan att komma någonvart. Hör henne berätta om smärtan, längtan och om att känna sig förminskad.

– Jag har fått två barn och jag kan säga att den smärtan som jag har känt i mina värsta smärtskov motsvarar de jag hade under mina förlossningar.

Så beskriver Victoria från Norrköping den värk som hon förknippar med endometrios.

Endometrios

Vändpunkt vid 22

Redan i samband med sin första mens kunde Victoria känna kraftig värk. Först hjälpte värktabletter, sedan p-piller, men vid 22 års ålder blev smärtorna värre. Två år senare började sjukvården undersöka henne för endometrios. En sjukdom som hon är övertygad om att hon har, men som hon ännu inte fått diagnos för.

Förutom att hon tycker att det saknas en viss kompetens om sjukdomen inom svensk sjukvård är Victoria kritisk till vårdpersonalens bemötande.

– Jag har många gånger känt mig förminskad av de jag möter. Jag tycker inte att det är rätt att blanda mensvärk med endometrios.

Men läkarna säger att de inte kan fastställa diagnosen?

– Om det inte är endometrios, vad är det då? Min kritik handlar om oviljan att göra mer och bristen på empati.

En av följderna av att ha endometrios kan vara är infertilitet. Något som under en period väckt oro hos Victoria.

– Jag är väldigt tacksam att jag kunnat bygga två barn i min kropp. Det har aldrig varit en självklarhet och jag var orolig under många år.

Lång tid att få diagnos

För att få diagnosen endometrios kan man behöva träffa flera läkare och det kan ta lång tid innan man få rätt diagnos. Diagnoser som mensvärk och urinvägsinfektion tar kortare tid och är vanligare att få för liknande besvär. Det uppger 1177.

Hur upplevs de värsta smärtorna och hur påverkar de hennes liv? Hör Victoria berätta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet