Yxbacken i januari 2020. Foto: SVT

Ovisst om skidsäsongen i Yxbacken

Publicerad

De ansvariga för Yxbacken har gått i en oviss väntan på kyla, men nu ser väderprognoserna ut att vara med dem, i alla fall de närmsta dygnen.

–  Så fort vi ser en möjlighet så startar vi snökanonerna. Vi vill inte ha det som förra säsongen, då allt ställdes in. Nu väntar vi bara på att kylan kommer, säger Jennifer Grändås, ordförande i Norrköpings skidklubb.

Efter att man startat snökanonerna så tar det cirka 10 dagar innan det är åkbart i Yxbacken. Och enligt väderprognoserna så verkar de fem närmsta dygnen se gynnsamma ut med med tillräcklig kyla.

Norrköping

– Det är flera saker som måste stämma för att vi ska kunna börja att tillverka snö med våra snökanoner. Utöver kallt väder så måste luftfuktigheten vara med oss, säger Jennifer Grändås, ordförande i Norrköpings skidklubb.

Kostsam procedur

Snökanonerna kostar stora pengar att köra och det finns också med i bilden när man beslutar sig för att starta.

– I år är det också coronapandemin att tänka på, men vi är beredda på en anpassning enligt de bestämmelser som SLAO, Svenska skidanläggningars organisation satt upp. Utomhusaktiviteter är ju det bästa i coronatider, säger Jennifer Grändås ordförande i Norrköpings slalomklubb.

Förra säsongen gjordes det inte en enda slalomsväng i Yxbacken utanför Norrköping. Det fanns ingen natursnö och var inte tillräckligt kallt för att kunna spruta snö med snökanonerna.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om hur backen förbättrats med schaktmassor från Kardonbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet