Foto: svt

Ovisst om tågtrafiken till Småland

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kommer Liberalernas partiledare Jan Björklund till Östergötland för att åka tåg. Det är partikollegorna i Kinda som vill använda honom som draglok för en stor satsning på att rusta upp Stångådals- och Tjustbanan.

De två järnvägslinjerna som går från Linköping till Kalmar respektive Västervik, behöver rustas upp:

– Det är bra att man satsar pengar på snabbare banor och höghastighetståg, men det man glömmer är diskussionen om hur mycket resenärer det kommer på de här tågen, i det spelet så blir ju den här banan viktig, säger Lars Karlsson ordförande för Liberalerna i Kinda.

Men en eventuell upprustning är långt ifrån något som länens politiska majoriteter är överens om

I Kalmar är man positiva, men den styrande majoriteten i Östergötland, där Liberalerna ingår, har inte tagit strid för stor satsning på Tjust- och Stångådalsbanan.

Inte heller i den nationella transportplan som offentliggjorts nyligen finns noterat om statliga pengar till upprustning av Tjust- och Stångådalsbanan, men Kindas liberaler tillsammans med Region kalmar hoppas på ändring. Nästa vecka kommer Liberalernas partiledare Jan Björklund på besök:

– Det viktiga är lyfta upp den här drfrågan så att det blir en statlig angelägenhet, säger Lars Karlsson ordförande för Liberalerna i Kinda.

Se TV-inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.