Följ med i klippet när biologen Tommy Karlsson vittjar fällorna för dykarbaggar. Foto: SVT

På jakt efter dykarbaggar

Publicerad

Biologen Tommy Karlsson på Länsstyrelsen Östergötland har ett speciellt uppdrag. Han är en av dem som inventerar arter som är hotade inom flera EU-länder. Bland annat handlar det om två specifika dykarbaggar.

Du kanske har lagt märke till de där mörka baggarna som paddlar fram med långa bakben, de trivs främst i en skogstjärn, dammar eller mindre vattendrag. Men ibland hamnar de i poolen eller på en mörk bil, då de drar sig till reflektionen och tror det är vattenyta.

Runt 150 arter dykarbaggar i Sverige

Det finns runt 150 arter av dykarbaggar i Sverige. Bredkantad dykare och bred paljettdykare är två av de arter som Länsstyrelsen i Östergötland har ett speciellt nationellt ansvar för.

Gräsgölen ligger norr om Ulrika och här finns gott om dykarbaggar Foto: SVT

Var sjätte år ska medlemsländerna i EU rapportera in förekomsten och för att göra detta ingår 220 slumpmässigt utvalda övervakningsområden i Sverige där fällor har satts ut. I Östergötland finns ett tiotal sjöar och dammar där länsstyrelsen vittjar fällor.

Vi följde med till Gräsgölen, som ligger ett par kilometer norr om Ulrika, för att vittjar fällorna med biologen Tommy Karlsson. Se i klippet ovan vad som fanns i fällorna.

Tommy Karlsson vittrar en av åtta fällor som är placerade i skogstjärnen Gräsgöl i Ulrika. Foto: Lovisa Gelin/SVT

– Bredkantad dykare och bred paljettdykare verkar må bra i Sverige, men i flera andra EU-länder är de hotade, säger Tommy Karlsson som är samordnare för biogeografisk uppföljning av dykarbaggar och trollsländor.

En av fyra bredkantad dykare, som hittades i fällorna under vårt besök. Baggen har en längd på uppemot 4,5 centimeter och en bredd av 3 cm. Foto: SVT

Resultatet från inventeringen ligger till grund för Naturvårdsverkets rapportering till EU om arternas bevarandestatus i Sverige.

Tommy Karlsson vittrar fällorna och släpper ut baggarna som tagit sig in. Utöver dykare har även en liten mört och en del paddyngel tagit sig in i fällan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.