Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Onsdag den 17 januari startar äventyret i rymden för Marcus Wandt. I klippet svarar han på tre frågor om den kommande rymdresan. Foto: Pontus Lundahl/TT

På onsdag skjuts Linköpingsbon Marcus Wandt upp i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 23.11 onsdag den 17 januari smäller det. Då skjuts raketen med Marcus Wandt upp från Kennedy Space Center i USA.

Målet är den internationella rymdstationen ISS och han reser tillsammans med en amerikan, en spanjor, en italienare och en turk.

Njuta av resan

De ska bland annat bedriva forskning där uppe, men Wandt vill också njuta lite av rymdresan.

Marcus Wandt föddes i Mora och är uppväxt på Hammarö i Värmland, men bor numera i Linköping där han är chefstestpilot på Saab.

Vad han tar med sig upp i rymden och om han är rädd för något hör du i videon.

Falcon och dragon

Det är SpaceX och deras raket Falcon 9 med tillhörande Dragon-kapsel som kommer att sända upp Ax-3-besättningen till den internationella rymdstationen från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, USA.

SpaceX bärraket och kapsel är den officiella ersättaren till de tidigare rymdfärjorna och företaget har sedan 2011 kontrakt med NASA för att genomföra bemannade resor till den internationell rymdstationen. Väl dockad med rymdlaboratoriet kommer Marcus att tillbringa upp till 14 dagar för att i första hand genomföra forskning.

Källa: Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.