Rasmus Paludan frihetsberövades av polisen i Linköping på skärtorsdagen. Nu överklagar han beslutet till domstol. Foto: Johan Nilsson/Håkon Mosvold Larsen/TT

Paludan frihetsberövades av polisen – överklagar till domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs, frihetsberövades av polis när han skulle bränna koranen i stadsdelen Skäggetorp i Linköping på skärtorsdagen.

Nu överklagar han polisens beslut till förvaltningsrätten.

Enligt överklagandet så omhändertogs han av polisen enligt PL 13 för störande av allmän ordning mellan klockan 16.52 och 18.25 på en parkeringsplats i Tornby.

Paludan skriver i överklagandet:

Våldsamma upplopp i Sverige

”Jag var där för att dialogpolisen hade sagt till mig att jag inte fick köra fram och börja min allmänna sammankomst i Skäggetorp. Detta visade sig vara osant eftersom inget beslut fattades om att stoppa eller förbjuda min allmänna sammankomst.”

Han skriver också:

”Jag stod tyst vid min bil eller satt tyst inne i min bil och gjorde ingenting som störde den allmänna ordningen.”

Polisen: ”Vi får avvakta deras beslut”

– Om en person anser sig felaktigt ha utsatts för tvångsåtgärder från polisen så ska det anmälas. Då finns en tydlig rutin där anmälan mot polispersonal går via särskilda utredningar och beslut tas av Särskilda Åklagarkammaren, säger Tommy Thorngren, pressansvarig vid polisregion Öst till SVT.

Om en anmälan är inlämnad blir det därför svårt för polisen att ge någon kommentar.

– Vi får avvakta deras beslut, säger Tommy Thorngren, pressansvarig vid polisregion Öst till SVT.

Fakta: Avdelningen för särskilda utredningar

Avdelningen för särskilda utredningar, SU, är en fristående och oberoende avdelning inom Polismyndigheten som utreder misstänkta brott som bland annat polisanställda, polisstudenter, domare och åklagare kan ha gjort sig skyldiga till.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet