Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Mimmi Moberg summera valmötet i Linköping. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Omkring 200 på plats när Paludan höll valmöte i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen höll partiledaren för det högerextrema partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, valmöte i Linköping. Många fler åskådare hade samlats vid Lilla torget än vid mötet i Norrköping tidigare på dagen.

– Det är en helt annan stämning här. Mycket mer folk, berättade reporter Mimmi Moberg.

Vid 16.30-tiden började buropen ljuda. Människor busvisslade och försökte tysta Paludan. Denne höjde då volymen på sin megafon, innan han brände den första av flera koraner.

– Uppskattningsvis har det samlats närmare 200 personer här, uppgav SVT:s team.

Klockan 17 rapporterade polisen att en person har har blivit avlägsnad från området, men i övrigt rapporterade polisen inga oroligheter. ”Det finns inga misstankar om brott i samband med den allmänna sammankomsten”, skriver man på sin webbplats.

Avslutades under lugna former

Ett stort antal polispatruller fanns på plats vid Lilla torget och runt om i Linköping.

Polisen flög även med en drönare över platsen, för att få överblick och kunna identifiera personer som utfört misstänkta brott under sammankomsten.

Vid 17.30-tiden började många åskådare lämna platsen, och kl 18 åkte även Rasmus Paludan därifrån. Allt verkade ske under lugna och ordnade former.

Polisens kommenderingschef i region Öst är uppenbart nöjd med hur polisen klarat uppdraget.

– De allmänna sammankomster som genomförts i Norrköping och Linköping under söndagen har säkerställts utan allvarliga ordningsstörningar och brott. Målsättningen med de förhållandevis stora polisinsatserna i respektive kommun under söndagen är därmed uppnådd, säger han i ett pressmeddelande.

Poliser bland åskådare på Lilla torget i Linköping. Foto: SVT
Flera har tagit sig till Lilla torget för att protestera mot Paludans budskap. Foto: SVT

Våldsamma upplopp under påsken

Våldsamma upplopp bröt ut i flera städer under påskhelgen efter att Rasmus Paludan brände en koran i Jönköping.

På lördagen höll Paludan valmöte i Uppsala. Enligt polisen gick det i stort sett lugnt till, men det fanns en del störningsmoment.

På eftermiddagen greps två personer i samband med valmötet, en misstänks för förberedelse till grov misshandel genom stenkastning, och den andra personen misstänks för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.

Även i Stockholmsförorterna Husby och Hallunda var det stundtals hätsk stämning under Paludans möten på lördagskvällen. Men polisen var nöjd med hur det hela förlöpte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer