Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under söndagen är Rasmus Paludan tillbaka i Norrköping. Foto: Mimmi MobergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lugnt möte i Norrköping – Paludan talade inför folktomt torg

Uppdaterad
Publicerad

Mötet vid Gamla torget i Norrköping blev stillsamt med ett femtiotal personer på plats. Paludan avstod från att bränna Koranen under mötet.

– Finns ingen anledning att göra det idag, utan det räcker att prata idag, sa han.

Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs är under söndagen åter på plats i Östergötland. Han hade ansökt om att hålla demonstrationer i Navestad och Skäggetorp, men har istället blivit hänvisad till Gamla torget i Norrköping och Lilla torget i Linköping. 

Lugnt och tomt

Mötet på Gamle torget i Norrköping blev lugnt. Enligt SVTs reporter på plats hade ett 50-tal personer plus poliser samlats. Enligt polisen rapporterades inte heller några ordningsstörningar under mötet.

Paludan avstod även från att bränna Koranen, vilket han gjort i tidigare manifestationer. Däremot släppte han den på marken och sparkade lätt till med foten.

Polisen var på plats med ett stort antal resurser och hade både drönare och en polishelikopter i luften.

Strax innan klockan 13.00 avrundades demonstrationen och under eftermiddagen kommer en liknande demonstration äga rum på Lilla torget i Linköping. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst:s team är på plats vid Gamla torget i Norrköping. Få en lägesbild i klippet. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Upplopp i Navestad och Skäggetorp

Rasmus Paludan och det högerextrema partiet Stram kurs har på senaste tiden hållit, eller har försökt hålla möten, på flera ställen i Sverige. Under manifestationerna har Koranen bränts, vilket lett till upprörda känslor.

Under påskhelgen ledde hans besök till upplopp i både Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping. Flera poliser skadades och tre personer skottskadades i Navestad till följd av upploppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet