Papper ersätter plast i allt högre utsträckning. Foto: SVT

Pappersbruket jobbar på högvarv efter plastskatten

Uppdaterad
Publicerad

I maj infördes en speciell plastskatt som gjorde att plastpåsarna i butikerna på en gång blev betydligt dyrare. Papperspåsarna kostar däremot lika mycket som förut, och det har gjort att efterfrågan på papper ökat markant, något som märks av på pappersbruket i Skärblacka.

På pappersbruket i Skärblacka tillverkas papper som blir till papperspåsar. Sedan plastskatten infördes den 1 maj i år har de märkt en ökad efterfrågan på pappret som blir till påsar.

– Vi ser en ökning på uppskattningsvis 20 procent på den här korta tiden, säger fabrikschef Håkan Kranz.

Norrköping

Sverige liten marknad

Nu utgör den svenska marknaden bara omkring fem procent av papperskoncernens totala marknad i världen, så ökningen kan inte förklaras enbart av den svenska plastskatten, men anledningen till ökningen är densamma, för också i andra länder vill man minska användandet av plast – och då är papper ett bra alternativ.

Det finns beslut i både EU och FN om att användandet av plast ska minska och det finns länder som ligger längre fram än Sverige i det arbetet.

– I Italien är exempelvis den traditionella plastpåsen förbjuden och i vissa delar av Kina är det samma sak, berättar Armin van Overbeck, marknadschef på BillerudKorsnäs.

Starkare papper

För att göra papperspåsen ännu mera attraktiv håller nu papperskoncernen på med att ta fram ett papper som är starkare och mer livskraftigt.

– Grunden är att vi har världens starkaste papper här i Skärblacka, och tillsammans med ett engelskt företag ska vi ta fram ett papper som är ännu starkare och som går att använda längre, säger fabrikschef Håkan Krantz.

Priset på påsar

Priset för en plastpåse i dagligvaruhandeln är omkring 6:50 kr. Ett papperspåse kostar ungefär 2 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet