Foto: SVT

Pärkbollar tillverkas på traditionellt vis

Uppdaterad
Publicerad

Nu har pärksäsongen dragit igång på Gotland – och om en månad (11-15 juli) är det dags för Stångaspelen. Närmare 200 pärklag brukar delta – och till det behövs det en hel del pärkbollar.

En pärkboll slänger man inte ihop bara lite sådär. Det krävs ett gediget kunnande för att tillverka bollarna till den urgamla sporten.

– Det är minst tio olika moment som skall funka. Du får inte vara dålig i något av dem för då blir inte bollen bra, säger Mikael Nilsson, ordförande för föreningen Gutnisk idrott.

Gotland

Varje år ordnar föreningen en studiecirkel i pärkbollstillverkning med målet att få fram alla bollar som krävs till alla lag i stångaspelen.

– Jag värnar om den kultursport som pärken är, så därför vill jag dra mitt strå till stacken och hjälpa till, säger kursdeltagaren Gullvi Larsson samtidigt som hon hjälper Kristina Antunovic att reda ut en härva av garn.

– Alltså, idrott och kultur det ska man vara rädd om på Gotland, det är viktigt. Så det här det gör jag med glädje – trasslar ut garn, skrattar Kristina.

”Vill ha en viss tyngd och hårdhet”

Den gamla bollsporten pärk spelas utomhus med sju spelare på varje lag. Bollen slås med handen eller sparkas. Det är viktigt att bollen har rätt karaktär.

– Är det fel boll då får du inte den karaktären på spelet som du vill ha. Spelarna vill ha en viss tyngd och hårdhet i bollen. Det lär man sig efter hand, säger Mikael Nilsson.

Stångaspelen är årets största turnering – och intresset för sporten håller i sig, berättar Mikael.

– Det ser väldigt bra ut. Vi känner inte någon oro för att tappa deltagare. Det finns väldigt många fina idrottsföreningar på Gotland som verkligen tar hand om sina ungdomar ute i socknarna, så det är fantastiskt att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet