Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Påskupploppen: Många ostraffade och få gängkriminella bland de dömda

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de personer som har begärts häktade eller åtalats efter påskupploppen 2022 var tidigare ostraffade. Bara några få kopplas till kriminella nätverk.

Nyhetsbyrån Siren och Acta Publica har via öppna och slutna källor kartlagt de 125 personer som under året som gått har begärts häktade eller åtalats för brott i samband med påskupploppen som ägde rum i Norrköping, Linköping, Örebro, Malmö, Landskrona och Rinkeby i Stockholm.

Granskningen visar att sju stycken har kopplingar till kriminella nätverk och att majoriteten, 70 stycken, tidigare var ostraffade i domstol.

– Min bild har alltid varit att det är en väldigt splittrad skara människor, säger Emelie Bodegrim vid Örebropolisen till Siren.

Flest åtalade och dömda i Örebro

Sammanlagt har 87 personer som deltog i påskupploppen fått sin skuld prövad i tingsrätten. Av dessa har 17 friats. Händelserna i Örebro har så här långt lett till flest åtalade och dömda, där har 59 personer utretts för brott.

I Linköping och Norrköping hade fram till i slutet av mars 32 personer utretts för brott i samband med upploppen i Skäggetorp och Navestad. Två av dessa – en 27-åring och en 33-åring – har enligt polisen kopplingar till kriminella nätverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet