Patrik Qvist tar nya grepp om Ojnareskogen

Publicerad

För två år sedan hade konstnären Patrik Qvist en utställning i Bungenäs kring frågan om kalkbrytning i Ojnareskogen. I sommar fortsätter han sitt engagemang med nya konstverk.

På den lilla halvön Bungenäs öster om Fårösund finns sedan fem år tillbaka Kalkladan Konst som erbjuder en alternativ konstscen till de traditionella gallerierna.

Här fanns tidigare ett kalkbrott och när den verksamheten lades ner på 60-talet tog militären över. Spåren av de tidigare verksamheterna har tagits tillvara i den kulturverksamhet som numera pågår här under curator Sophie Allgårdhs ledning.

Kampen om kalket på Gotland

LÄS MER: Regeringens beslut om Ojnareskogen godkänns

”Bra exempel på samhällsdilemma”

Sommarens konstnär är återigen Patrik Qvist som under flera år varit engagerad i Ojnareskogen och frågan om att bryta kalk eller inte.

– Jag tycker att den är ett så bra exempel på ett samhällsdilemma. Vi vill fortsätta ha den livsstil vi har och ha tillgång till de resurser som vi är vana vid. Samtidigt vill vi ha fina naturområden och bevara miljön. 

Skulptur av lastpallar

Med en jämn rytm hackar han en ränna i kalkgruset intill vattnet. Här ska det stå ”Uttag medges ej” med stora bokstäver gjorda av lastpallar. De är målade med vit färg som blandats med fint glaspulver som gör att de blir självreflekterande. Textskulpturen är en del av tre olika verk som berör kalkuttag i Ojnareskogen.

LÄS MER: Hela konflikten: Kampen om kalket på Gotland

– Utställningen handlar om att försöka få perspektiv på hur en sådan här kalkbrytning i det här fallet påverkar så mycket mer än just själva platsen. Här hotas även vattenförsörjningen. Det är ett ingrepp i naturen som kommer att vara i kanske 10.000 år framöver. Då finns det anledning för mig att få till en diskussion om det här, som också kommer att handla om platser som inte är lika synliga som Ojnareskogen, säger Patrik Qvist.

Patrik Qvist/”Uttag medges ej”/Ojnareskogen, skymning, fotografi av aktion 20-25 juni 2017 Foto: Patrik Qvist

Aktion och actionkamera

Under några dagar i juni genomförde han en aktion i ett provbrott i Ojnareskogen. Han sänkte ner en banderoll, även den med texten ”Uttag medges ej” och fotograferade den. Ett av fotografierna ska avtäckas under lördagens invigning. Då hålls även ett samtal mellan Sophie Allgårdh och Patrik Qvist.

Dessutom visas filmen ”Stilla liv i Ojnareskogen”. Den är hopklipp av de 3.000 bilder som Patrik Qvist tagit i skogen med en actionkamera. Den placerades ut på åtta olika platser, fem timmar på varje plats.

– För mig var det ett sätt att få en relation till skogen och ta reda på vad som gör platsen speciell. När jag tittade på materialet upptäckte jag att det sker förvånansvärt lite. Det tycker jag är en kvalitet i sig, att det är en plats värd att bevara för att den är så händelselös och tyst, menar Patrik Qvist.

Han gjorde detta en vecka före den utslagsgivande domen i Högsta förvaltningsdomstolen om att regeringen gjorde rätt då de 2015 utsåg Ojnareskogen till Natura 2000, eftersom platsen är hem för över 200 rödlistade arter.

Men än är frågan inte över.

LÄS MER: Oro i Miljöpartiet att förlora kampen om Ojnareskogen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet