Foto: SVT

Pengar för att hålla kyrkor i gott skick är fördelade på stiften

Publicerad

Nu står det klart hur mycket de olika stiften får när det gäller den kyrkoantikvariska ersättningen för 2018. Totalt får Svenska kyrkans stift och församlingar dela på 460 miljoner kronor för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet.

– Det höga ansökningstrycket från församlingarna visar på stora behov av vård- och underhållsåtgärder i de skyddade kyrkomiljöerna, säger Markus Dahlberg, chef på enheten för kulturarvsstöd i Svenska kyrkan.

Täcker en del av kostnaderna

Vidare säger Markus Dahlberg att den kyrkoantikvariska ersättningen täcker en del av kostnaderna, men det krävs mycket stora insatser också från församlingarna för att åtgärderna ska utföras.

Pengarna kommer främst att användas till vård- och underhållsinsatser, 82 procent av stiftets ansökningar rör projekt som är relaterade till vårdinsatser.

Skadeförebyggande insatser

Övriga projekt handlar om skadeförebyggande insatser, underhållsplanering och arbete med säkerhetsfrågor. Det handlar främst om kyrkobyggnader, begravningsplatser och kyrkliga inventarier. Vilka projekt i församlingarna som får bidrag beslutas av stiftet i höst, när fördelningen av pengarna görs.

Linköpings stift får mer än 53 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning medan Visby stift får mer än 18 miljoner kronor i ersättning. Fördelat per kvadratmeter skyddad kyrka får Linköpings stift 456 kronor per kvadratmeter och Visby stift 575 kronor per kvadratmeter skyddad kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.