Man häktad efter ”Lollos” försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

I april 2016 försvann en äldre man spårlöst i Gusum i Östergötland. Nu, snart ett år senare, har en person begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Det var i början av april 2016 som den då 68-årige Bernt ”Lollo” Karlsson försvann från sitt hem i Gusum i södra Östergötland. Polisen har inte haft mycket att gå på, men under tidens gång har flera bevis uppdagats.

– Vad det är för beslag som har gjorts, det kan vi inte kommentera i det här läget, men jag kan säga att det är fynd som dels har gjorts i den försvunnes lägenhet, men även på andra platser, säger kammaråklagare Anna Jakobsson, till SVT Nyheter Öst.

Anhölls för andra gången

Nu har en man i 35-årsåldern häktats vid Norrköpings tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för människorov.

– Det har gjorts förnyade undersökningar och det har gjort att man har påträffat en del spår och beslag, det här har analyserats på NFC (nationellt forensiskt centrum, red. anm.) och svaren därifrån har gjort att misstankarna har stärkts mot den här personen, säger Anna Jakobsson, kammaråklagare, till SVT Nyheter Öst .

Samme man, som nu har häktats, var tidigare anhållen och misstänkt för samma brott, dock med den lägre misstankegraden. Den misstänkte ingick enligt åklagaren i den försvunne mannens umgängeskrets.

Fallet togs upp i Veckans brott där Leif GW Persson uttalade sig om försvinnandet

Ytterligare två personer har suttit anhållna i ärendet under veckan som gått.

– De var skäligen misstänkta, alltså den lägre misstankegraden, men misstanken mot dem stärktes inte under tiden de var frihetsberövade och det gjorde att de försattes på fri fot under gårdagen, säger Anna Jakobsson.

Bakgrundshistorien

Bernt Karlsson har dock ännu inte påträffats, trots flera sökinsatser av bland annat Missing people Sweden.

Sista gången ”Lollo” sågs var 5 april i fjol då han beställde en tårta på ett konditori i Söderköping. Tårtan hämtades aldrig ut. Den försvunne var enligt polisinspektör Anders Selevik, som uttalar sig i Veckans brott, känd i trakterna av Gusum, Valdemarsvik och Söderköping. Han umgicks med det så kallade A-laget.

Den 4 april tas det ut pengar i en bankomat på ”Lollos” kort. Den som gör uttaget är inte han själv. Det är istället en man som då anhölls, men som senare släpptes. Uttaget spelades in av en övervakningskamera och det är den videon som ledde polisen till den man som idag häktats.

”Sannolikt mördad”

Vittnen säger sig ha sett Bernt Karlsson senare under april, men de uppgifterna anser polisen vara osäkra. Den 18 april görs dock ett stort uttag från ”Lollos” konto. Hela hans pension tas ut.

Leif GW Persson sa i tv-programmet att sannolikheten för att Karlsson mördats är stor – hans rullator fanns kvar i bostaden och utan den kunde han inte ta sig några längre sträckor.

”Lollos” nycklar påträffades i Finspång i augusti och sannolikheten att han tappat dem själv där är liten. Dessutom sa Persson att mord eller dråp av den här typen tillhör den vanligare mordtypen. Motivet är oftast ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.