– Jag tycker att väljare kan få veta vad man tycker och står, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping. Foto: SVT & Norrköpings kommun

”Personligen röstar jag på Björklund”

Publicerad

Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping, avslöjar direkt att han tänker rösta på Jan Björklund som partiledare. Men när SVT ringer runt till andra ledande liberaler i länet säger de flesta att de inte vill ta ställning. De vill låta medlemmarna rösta.

Det var bara några minuter kvar till Aktuellt-sändningen när Lars Karlsson (L), ordförande för Liberalerna i Östergötland, fick ett mejl. Det var från Birgitta Ohlsson.

Mer förvarning än så fick inte de ledande personerna i partiet innan Birgitta Ohlsson stod där i Aktuellts studio och berättade att hon tänkte utmana Jan Björklund som partiledare.

Hur ser du på det då, att informationen kom så sent?

– Tja, det kan ju vara naturligt också, att man vill överraska, säger Lars Karlsson.

Eftersom vi har bestämt att vi vill ha primärval och att medlemmar ska få välja så har jag valt att inte ta ställning, säger Lars Karlsson (L), ordförande för Liberalerna i Östergötland. Foto: SVT

Men Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköping, är kritisk.

– Man kan kanske tycka att de närmast berörda inom partiet skulle få mer än åtta minuters framförhållning för att smälta det. Det kan jag tycka.

Vill inte ta ställning öppet

Flera liberala distrikt i landet har redan tagit ställning för en av kandidaterna. Men i Östergötland ska medlemmarna rösta om vem de ska stödja den 2 september. Och när vi ringer runt till ledande liberaler i länet vill de flesta inte öppet ta ställning förrän medlemmarna har sagt sitt.

– Eftersom vi har bestämt att vi vill ha primärval och att medlemmar ska få välja så har jag valt att inte ta ställning, säger Lars Karlsson.

– Jag tänker inte säga något innan primärvalet. Jag kommer att jobba för att fler distrikt följer efter och har primärval. Det flyttar makten från styrelser ner till medlemmarna och den partiledare som blir vald får väldigt bra förankning, säger Mathias Sundin (L), riksdagsledamot från Östergötland.

”Inte en så stor fråga”

Men Reidar Svedahl säger öppet vad han tycker personligen:

– Jag fortsätter gärna med Jan Björklund. Jag tycker han är jätteduktig. Han har humor och är klok.

De flesta som vi har ringt vill inte ta ställning, men du går ut och säger vad du tycker. Vad är det som skiljer dig?

– Jag är norrman... Nej, jag tycker att väljare kan få veta vad man tycker och står. Samtidigt som jag inte tycker att det är en så stor fråga. Liberalernas politik kommer i stort att vara sig lik. Och oavsett vilken partiledare vi får så tror jag att vi hamnar runt fem procent i valet, säger Reidar Svedahl.

Ohlsson kommer från Linköping

Birgitta Ohlsson kommer från Linköping och har många vänner där. Båda hennes föräldrar finns i partiet. Hennes pappa sitter i styrelsen för valberedningen.

– Hon har ett stort stöd här, säger Lars Karlsson, men enligt honom är det ändå inte självklart att det blir Birgitta Ohlsson som får distriktets stöd.

– Vi är väldigt stolta över Birgitta och att hon kommer från Linköping och har kommti så långt politiskt. Hon är en väldigt skicklig politiker. Men det är många aspekter som man måste väga in när man väljer partiledare och jag tycker att Jan har gjort ett fantastiskt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.