Tomas Hellberg, familjehemssekreterare Kinda Foto: Privat och SVT

Pizza ska väcka intresse för familjehem i Kinda

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på familjehem i landet och det gäller även Östergötland. I Kinda kommun erbjuder pizzeriorna under veckan därför familjehemspizza på sina menyer.

– Ja, det är en lite crazy idé! Jag tänkte att många pizzerior har ju familjepizzor på menyn, så varför inte byta namn till familjehemspizza, säger Tomas Hellberg, familjehemssekreterare på Kinda kommun.

Satsningen pågår under sportlovsveckan och är ett sätt att försöka finna nya kontaktpersoner och familjehem. Kommunen delar även ut flygblad och sätter upp affischer.

– Det är ju inte så att någon bestämmer sig för att bli familjehem på pizzerian. Det är ett beslut som tar lite längre tid.

Månar om de befintliga

– Kan vi få en ny familj intresserad är kampanjen värd tiden och pengarna. Det är svårt att hitta familjehem traditionellt och i Kinda har vi därför lagt mycket energi på att måna om dem vi redan har.

Tidigare har kommunerna ofta gjort punktinsatser när behov av familjehem funnits. Nu finns en nationell plan och i den ingår att kommunerna måste arbeta mer aktivt och kontinuerligt för att förhindra akut brist på familjehem.

– Kinda ligger ändå bra till. Vi har till och med kunnat hjälpa andra kommuner vid vissa tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.