– Vi försöker bli mer digitala, säger Malin Hallor, planarkitekt på Norrköpings kommun Foto: SVT

Pandemianpassad visning av planer på 3000 bostäder i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Norrköpings kommun veta vad invånarna tycker om planerna på ett ny bostadsområde med 3000 nya bostäder runt Himmelstalundsfältet.

Men det blir inget vanligt så kallat samråd med medborgarna, utan anpassat till den rådande coronapandemin med digitala lösningar och en tipspromenad runt området.

– Vi försöker bli mer digitala rent generellt. Det här ger oss en bra anledning att testa nya vägar, säger Malin Hallor, planarkitekt på Norrköpings kommun.

Norrköpingsbon Lisa Da Re passerar en av frågorna i tipspromenaden och hon tror att det behövs fler bostäder för främst unga i Norrköping.

Norrköping

– Man märker att det är bostadsbrist i Norrköping. Den lägenhet vi precis flyttat in i på 40 m2 var det runt 600 sökanden till och man måste stå i kö himla länge, säger Lisa.

Hör mer vad hon tänker om planerna i videoklippet här ovanför.

Oklart när det står klart

3000 nya bostäder är planen för det industriområde som idag omger den norra den av Himmelstalundsfältet. Hållbarhetstänk ska genomsyra projektet med energisnåla hus och byggmetoder.

Tanken för ett år sen var att området ska stå klart till år 2035, men nu vill kommunen inte lova något år på grund av att det finns så många osäkerhetsfaktorer i byggprojektet. Samrådet pågår under hela sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet