Planer på ny mobilmast i Burgsvik upprör boende

Uppdaterad
Publicerad

En 30 meter hög mobilmast mitt i centrala Burgsvik kan bli verklighet om Telenors planer realiseras. Men både Region Gotland och boende runtomkring protesterar mot placeringen av masten.

Varken Märtha Lilja eller Jesper Kviberg vill ha en mobilmast inpå husknuten. De har båda hus i centrala Burgsvik intill industritomten där gymmet ligger.

I det södra hörnet som gränsar till tre villatomter finns planer på att uppföra en 30 meter hög mobilmast, eller torn som det heter tekniskt sett i det här fallet.

– Vi är oroliga för vad det får för effekter på vårt hus, både vad det gäller strålning, skuggning, missljud och sånt, eftersom det är tio meter från vårt gästhus, säger Märtha Lilja.

De får medhåll av miljö- och byggnämndens ordförande, Eva Ahlin (C).

– Vi vill i första hand värna om människors liv och hälsa, säger hon och menar att man bland annat måste väga in risken att masten kan ramla omkull och att det kan falla is från den på vintern.

Ska placeras på avstånd

Dessutom har regionen riktlinjer som säger att master ska placeras på ett avstånd av minst två gånger mastens höjd till bostadshus. I det här fallet blir det alltså 60 meter.

Eva Ahlin saknar en dialog kring det planerade bygget och det är inte första gången regionen har nekat bygglov för mobilmaster.

För två år sedan började Net 4 Mobility som ägs av Telenor och Tele 2 att se sig om efter en lämplig plats att uppföra en ny mobilmast i Burgsvik. De menar att de velat sätta upp masten på Region Gotlands mark, men fått nej och därför kontaktat en privat markägare.

Heta diskussioner

Även i en Burgsviksgrupp på Facebook har diskussionerna gått varma. Det är många som upprörs över planerna, men det finns också de som vill ha ett stabilare mobilnät.

Markägarna, Håkan Mattsson och Tatjana Kozlova, tycker inte att placeringen är optimal, men att behovet av ett bättre mobilnät väger tyngre.

Tvisten kan nu bli ett fall för Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.