Gunnar Bendelin har inte gett upp hoppet om solelen på Gotland Foto: Henrik Montgomery och Patrik Widegren

Planerna på Sveriges största solcellspark skrotas

Uppdaterad
Publicerad

De hade planer på att bygga Sveriges största solcellspark i Östergarn på Gotland. Men sedan Gotlands energi, GEAB, nu satt stopp för att ta emot fler elproducenter i sitt nät så har de lokala krafterna bakom planerna tvingats tänka om.

– Den stora solcellsparken, den har vi lagt i malpåse, säger Gunnar Bendelin, ordförande i det lokala utvecklingsbolaget Nygarn utveckling i Östergarn.

I maj meddelade Svenska Kraftnät  att de skrotat planerna på att bygga en ny, tredje elkabel till fastlandet. I och med det så slogs benen undan för vind- och solkraftsbranschen på ön eftersom de nuvarande kablarna har nått sin kapacitetstak när det gäller export av ström till fastlandet.

LÄS MER: Ingen ny elkraftsförbindelse till Gotland

Lokala satsningar istället

I början av september kom nästa spik i kistan när Gotlands Energi, på grund av kabelbeskedet, beslutade att inte ta emot fler elproducenter i sitt nät.

LÄS MER: Stopp för ny elproduktion på Gotland

I Östergarn tvingas man nu att tänka om. Någon stor solcellspark blir det inte utan istället satsningar på hushåll och gårdar. Eftersom man inte kan koppla in sig på nätet för att sälja överskottselen, så måste den tas om hand på annat sätt.

– Den stora utmaningen nu är att kunna lagra den el som vi kommer att producera, säger Per Flink från Nygarn utveckling.

Lagrad solenergi

En lösning är att lagra solkraften i batterier, en annan är att omvandla den till vätgas som kan användas i fordon.

– Om vi tittar på det här med gårdsprojekt så använder många gårdar stora mängder dieselolja som man skulle kunna byta ut mot ett förnyelsebart bränsle, säger Per Flink.

– Vi har inte gett upp detta med att vi vill jobba med energiproduktion utifrån lokalsamhällets behov. Där har vi fått ny iver och kraft känner vi, säger Gunnar Bendelin.

Se hela inslaget i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer