Foto: Svensk plaståtervinning

Plaståtervinning ger nya jobb i Motala

Publicerad

Svenskt plaståtervinning inför sortering dygnet runt i anläggningen i Motala. Företaget räknar därför med att kunna anställa ytterligare 15 personer.

Volymen som sorteras varje vecka kommer öka från cirka 1 900 ton till cirka 2 150 ton. Sett till hela 2021 räknar företaget med att sortera ungefär 100 000 ton plastförpackningar, skriver de i ett pressmeddelande.

— Materialåtervinningsgraden i Sverige är mellan 10–20 procent och den siffran måste vi hjälpas åt för att få upp. Vi har satt upp målet att Sverige ska ha 55 procent återvinningsgrad under år 2025, säger Karin Petersson, operativt ansvarig hos Svensk plaståtervinning.

Närmare tre miljarder plastförpackningar sorterades och sändes vidare från Motala för att bli nya produkter 2020. Plastförpackningar som återvinns ger 30–40 procents lägre koldioxidutsläpp än om de förbränns, enligt företaget.

När verksamheten är fullt i drift räknar bolaget med att ha cirka 80 anställda.

Svensk plaståtervinning

Svensk plaståtervinning AB erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar i Sverige för verksamheter med producentansvar. Sorteringsanläggningen i Motala har kapacitet att ta emot alla förpackningar från svenska hushåll så att de kan bli nya plastprodukter. Företaget ägs av Plastbranschens informationsråd, Dagligleverantörernas förbund, Svensk handel och Svensk dagligvaruhandel. Tillsammans med de fyra övriga materialbolagen (Svenska Metallkretsen, Pressretur, Returkartong och Svensk Glasåtervinning) äger Svensk Plaståtervinning FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen).

Källa: Svensk plaståtervinning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.