Nu säljs tomter som ingen velat ha på 40 år

Uppdaterad
Publicerad

I kommun efter kommun har plötsligt alla lediga villatomter tagit slut och att ta fram nya kommer att ta tid.

Många kommuner har inte varit förberedda på att villatomter på landsbygden plötsligt skulle bli så attraktiva. I inslaget ovan berättas om en villatomt i Gusum som varit till salu sedan 1978. Trots att den bara kostat 13 000 kronor har ingen köpt den.

– Det har bara sagt poff nu under pandemin när det gäller intresset för villatomter, säger Aline Eriksson som är plan- och byggchef i Valdemarsvik.

Där och i många andra landsbygdskommuner måste man nu så snabbt som möjligt ordna fram nya tomter, men det är en process som kan ta flera år.

Tomter behövs innan trenden går över

I Östergötland är det nu många kommuner som fått slut på lediga kommunala villatomter.

Johan Cöster, som är samhällsbyggnadschef i Mjölby, berättar att processen att ta fram nya tomter numera tar mycket längre tid än tidigare. Staten ställer högre krav på att kommunerna ska undersöka saker som översvämningsrisker, buller, arkeologi, skred, geoteknik och annat. Dessutom överklagas många beslut, vilket också påverkar att det tar längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.