Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torbjörn Andersson berätta om drömbygget – och vägen dit. Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Här ska Torbjörn och hans familj bygga drömhuset

Publicerad

Efter en lång infekterad kamp om att få till bostadsbyggande i Hästholmen så är nu grävskoporna på plats, men det blir inte i hamnen som det byggs.

Kommunalrådet i Ödeshög, Annicki Oscarsson (KD), är glad över att byggandet i Hästholmen nu har kommit igång. Hon tror pandemin är en starkt bidragande orsak till att intresset blivit så stort för att bo på platser som Hästholmen.

– Många har sett att de kan jobba på distans och man förstår att man inte måste bo i en stad, att det finns andra värden med att bo såhär istället.

I inslaget ovan träffar vi Torbjörn Andersson som var en av de som lyckades köpa en av de villatomter som kommunen släppte till försäljning i Hästholmen i somras. Han och hans familj kommer att flytta dit från Mjölby.

Silon i Hästholmen rivs Foto: SVT / Mikko Lindskog

Revs silon i onödan?

2011 drog byggföretaget Peab igång satsningen på att bygga ett stort hus i Hästholmens hamn med 38 lägenheter, huset skulle formas som den gamla träsilon som man ville riva. Efter åtta år gav bolaget upp planerna, intresset för att köpa lägenheterna var för svagt. Kommunen kritiserades för att inte göra tillräckligt för att få igång bostadsbyggandet och beslutade att försöka bygga i hamnen i egen regi. Silon revs men några bostäder blev det inte. Däremot har nu alltså byggandet kommit igång en bit längre inåt land. Där den gamla järnvägsstationen en gång stod byggs det nu åtta hyreshus och sex villor.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet