Bilar brinner på en parkering och stenkastning mot polisen i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Polisen: ”Det har varit en relativt lugn natt efter upploppen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de våldsamma upploppen som startade under torsdagen i både Norrköping och Linköping så har situationen lugnat ner sig under natten rapporterar polisen.

– Generellt kan jag säga att det har varit en relativt lugn natt. Efter midnatt har vi haft några bilbränder som har startats i Skärblacka, Katrineholm och i Jönköping, men annars så har jag inte så mycket mer att tillägga, säger polisens vaktahavande befäl Lars-Göran Nilseryd.

Under torsdagen skadades tre poliser av stenkastning vid ett upplopp i Skäggetorp i Linköping, där även flera polisbilar vandaliserades.

Polisen befann sig i Skäggetorp redan en tid innan den planerade demonstrationen. I syfte att sätta ut ett område för var den skulle hållas.   

– Vi var där en lång tid i förväg. När vi kom dit möttes vi direkt av ett våldsamt upplopp. Innan sammankomsten påbörjats, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson Region Öst.  

Johnny Gustafsson kan inte kommentera hur polisen arbetar men han säger att polisen hade gott om resurser på plats men att de överraskades av reaktionen som de möttes av.  

– Vi kunde se tydliga indikationer på att det skulle komma folk dit, berättar han.  

Taktisk bedömning att dra sig tillbaka 

– Det var en otroligt kaotisk situation. Vi gjorde en bedömning på plats, hur vi skulle hantera upploppet för att demonstrationen skulle bli möjlig. Och om det var värt att våldsmässigt gå fram för att hävda området.  

Gruppen som hade tänkt att demonstrera befann sig i omedelbar närhet till platsen, meddelar polisen.

I stadsdelen Navestad i Norrköping blev det också våldsamheter när ett antal människor attackerade både polis och räddningstjänst, där det var planerat att högerextrema partiet Stram kurs skulle hålla sin manifestation.

texten kommer uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.