Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förundersökningsledare Jan Staaf och tf polisområdeschef Olof Fäldt under dagens presskonferens. Foto: Axel Brantemo/SVT

Polisen efter explosionen i Norrköping: ”En eskalerande konflikt”

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har Norrköping drabbats av flera grova våldsbrott. Det handlar om flera skjutningar – och nu senast i natt en kraftig explosion.

– Nu har det hänt sju brott och vi kan inte utesluta att det händer ett åttonde inom kort, säger Jan Staaf som är förundersökningsledare.

Det var vid 03.30-tiden natten till torsdagen som någon form av sprängmedel briserade i ett flerfamiljshus på Slottsgatan i centrala Norrköping. Det blev stora skador på fastigheten och bilar i området, men ingen person skadades allvarligt – en yngre person fick glassplitter på sig, men klarade sig lindrigt undan. Polisen kopplar händelsen till den senaste tidens våldsvåg i Norrköping.

– Vi har en arbetshypotes som vi arbetar efter där vi kan se en eskalerande konflikt mellan personer och organisationer, om man kan kalla det så, säger Jan Staaf.

Våldsvågen i Norrköping

Enligt polisen är det personer baserade i Norrköping som är involverade i brotten, men det är fortfarande oklart precis vad som är motivet bakom händelseutvecklingen.

– Vi ser en gemensam nämnare och vi hoppas att den avgörande uppgiften ska leda oss till en eller flera gärningspersoner, säger Jan Staaf.

Konflikten inträffar mitt i semestertider, men polisen menar att man har resurser på plats. I klippet berättar tf polisområdeschef mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet