Gunilla Broman, utredningsledare. Foto: SVT

Polisen: Ingen annan person inblandad

Publicerad

I dag åtalades en 24-årig man, misstänkt för dubbelmordet i Mantorp i juni 2017. Polisen har arbetat febrilt i flera månader, ett arbete som gett resultat.

Brottsplatsen har varit avstängd sedan dess att brottet uppdagades. Polisens tekniker tillsammans med personal från Nationellt forensiskt centrum har kunnat säkra spår som gett resultat. Det tillsammans med andra åtgärder gör att polisen kommit fram till det som nu lett till ett åtal.

– Under många månader var det ett spaningsmål, vi visste helt enkelt inte vem gärningsmannen var, så det är viktigt att man får arbeta över tid – lugnt och metodiskt, säger Gunilla Broman, utredningsledare vid Polisen i Östergötland.

Lämnade tillbaka pistol med blod på

Ett av spåren var en softairgun. På mordplatsen hittas en kula och, efter att ha hittat den misstänkte, kunde även en softairgun hittas. Polisen lyckades ta reda på att den misstänkte mannen köpt en softairgun innan dagen då paret mördades och sedan lämnat tillbaka den några dagar efter brottet. När polisen besökte butiken hittades en sådan pistol bland returnerade varor, den visade sig senare ha blod från ett av offren på sig.

Platsen är fortfarande avspärrad. Foto: John Senewiratne/SVT

Ytterligare ett spår var skoavtryck på golven i huset och de två typerna av tejp som använts för att tejpa paret.

– Vi gjorde efterforskningar på inköp av den kombinationen av tejp och det gav oss ett visst utfall som vi sen avgränsade i tid och geografiskt område som gav oss ett antal personer som vi beslutade oss för att förhöra och sen DNA-topsa, den nu misstänkte personen var nummer tre av personerna på den listan, säger Gunilla Boman.

Hällde olika vätskor på offren

Tidigare i utredningen efterlyste polisen en mintgrön bil, en sorts amerikanare. De har dock inte lyckats lokalisera ägaren.

– Vi har fått in många tips, gjort ett stort antal efterforskningar och hållit en del förhör, men vi har inte fått tag i person eller fordon som kan ha varit på brottsplatsen.

Det har hällts vätskor på brottsoffren, bland annat såpa och alkohol, hur har det påverkat att hitta spår på brottsoffren?

– Det har varit en försvårande omständighet eftersom det har blandats upp med spår på platsen, och sen har det även varit en fördröjning i tid, vi kom ju ett par timmar senare efter att brottet skett till platsen, så det i kombination med luft och annat har försvårat arbetet. Men som sagt, platsen har varit avspärrad och det har gett resultat ändå.

Förutom pengarna är det ingenting som polisen upplever saknas från parets hem.

Ingen typisk profil för gärningsman

Den 24-årige mannen är, enligt Gunilla Boman, ingen typisk profil på en gärningsman på den här typen av brott utan snarare ovanlig.

– Han är ostraffad sedan tidigare och fanns inte med i vårt DNA-register, det är tack vare topsningen som vi fick den träff vi fick.

Kan man utesluta att det finns någon annan gärningsman?

– I det material vi redovisar till åklagaren och tingsrätten kan inte vi hitta någon koppling till en annan person. Vi kan inte se att det finns någon annan person inblandad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet