Foto: SVT

Polisen letar efter knark i skolor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu börjat söka igenom Norrköpings grundskolor med hjälp av hundar för att leta efter droger. Både skolpersonal och poliser har träffat 12-åringar som varit påverkade i skolan.

Langaren, som ungdomarna köper droger av, är inte längre en äldre, etablerad missbrukare.

– I dag är personen som säljer eller bjuder på narkotika istället en jämnårig klasskamrat, säger Nicklas Pettersson som är yttre arbetsledare för polisens ungdomssektion i Norrköping.

Lätt att få tag på

Han säger att situationen har förändrats snabbt. Narkotikan har fått samma ställning som alkoholen hade tidigare. Många testar och det är lätt att få tag på.

Förut var man tvungen att söka upp en person som langade. I dag kan man som 13-14-åring beställa från datorn eller sin telefon och få hem ett diskret paket några dagar senare, säger Nicklas Pettersson.

Tillslag på fyra skolor

I går kväll sökte polisen igenom Enebyskolan, Djäkneparksskolan, Råsslaskolan och Söderporten med hjälp av hundar. Inga droger hittades trots att två skåp öppnades efter att hundrarna markerat.

Det främsta syftet med insatsen är inte heller att hitta droger, utan att uppmärksamma problemet.

– Jag vill att föräldrar och skolpersonal börjar dela vår uppfattning att narkotikaproblemet är så pass stort. Jag ser gärna att föräldrar ringer till oss. De kan ringa anonymt och fråga oss om råd om de har en magkänsla att något inte står rätt till, säger Nicklas Pettersson.

Våga vara nyfiken

Han brukar ge föräldrarna rådet att våga titta i sina barns dator och telefon.

Man måste kliva in som förälder och våga vara nyfiken. Vi ser ofta att det är ganska öppen konversation om vad man vill köpa och när. Har man en magkänsla så ska man följa den.

Rektorn på Enebyskolan Johanna Fornasaro välkomnar satsningen.

– Jag tänker att det är förebyggande, avskräckande och att elever känner att vi är på.

Finns droger på alla skolor

Tror du inte att elever kan uppleva det som ett intrång när man öppnar skåp?

Det tror jag säkert. Därför har vi varit väldigt tydliga med att berätta om att det kommer att ske och att vi har rätten att gå in i skåpen.

Hon tror att det finns droger på alla skolor.

– Jag tror det är väldigt dolt så jag tror det finns överallt. Bara för att man pratar öppet om det på en skola betyder det inte att det är där det finns mest droger. Det är nog mycket större än vad vi tror, säger Johanna Fornasaro.

I tv-inslaget här ovanför kan du se när polisens hundar söker igenom Enebyskolan i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer