Polisen lurades införa IT-system

Uppdaterad
Publicerad

När svensk polis skulle ta inköpsbeslut om senare hårt kritiserade Pust Siebel fick man bland annat veta av företaget Oracle att den tekniska plattformen Siebel redan användes av polisen i Finland. Problemet var bara att den uppgiften är felaktig.

När forskaren Stefan Holgersson, f d polis och knuten till Linköpings universitet, vände sig till finsk polis visade det sig att de beräknar införa Siebel först om ett år. Han fick också veta en del om grunderna till att finsk polis beslutat sig för Siebel.

”Två som intervjuades sade att Oracle sålde in Siebel i Finland med hänvisning till att Sverige använde Siebel”, skriver Holgersson i en promemoria till Rikspolisstyrelsen där han ger ett underlag till vilken framtida IT-lösning svensk polis ska ha.

Polisens kritiserade datasystem

Holgerssons kontakter med Oracle inleddes med att han bad att få svar på ”vilka andra poliskårer som använder Siebel som ett operativt verktyg på fältet”.

Svaret var: ”Finland använder Siebel, som du vet”.

Juniorkonsulter

Men under de tre veckor som Holgersson hade återkommande kontakter med Oracle lyckades företaget inte ”få fram kontaktinformation till en enda relevant referens som använder Siebel på ungefär samma sätt som svensk polis tänkt göra”, skriver han i rapporten.

Av rapporten framgår också att de Oracle-konsulter som jobbade med utvecklingen av Siebel så att det skulle passa svensk polis var juniora och att projektet inom polisen ”mer eller mindre användes som en plantskola för att bygga upp Siebelkompetens hos konsulter”.

Upplägget blev problematiskt eftersom Siebel krävde omfattande omstruktureringar för att fungera för polisen.

Namnet Pust kan inte användas

När Holgersson sammanfattar för RPS hur man bör gå vidare konstaterar han bland annat att ytterligare utveckling av Pust i plattformen Siebel inte är något bra alternativ. Det saknas Siebelkompetens och varumärket Siebel har numera dåligt renommé inom polisen, ”särskilt ur ett användarperspektiv”.

Holgersson pekar också på att Siebelkonsulterna var dåliga på att hålla tids- och kostnadsramar under utvecklingen av Pust Siebel och att det saknas referenser som över huvud taget visar att Siebel kan fungera som ett operativt verktyg på fältet på det sätt som polisen önskar.

Holgersson föreslår också att polisen i framtiden inte ska använda namnet Pust för det verktyg poliser ska använda för att rapportera från fältet. Namnet har i allt för hög grad kommit att förknippas med ett system som inte fungerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kritiserade datasystem

Mer i ämnet