Foto: TT

Polisen lägger ned kritiserat IT-system

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lägger ner det starkt kritiserade IT-systemet Pust Siebel, som används för att rapportera in brott.

Nu ska Rikspolisstyrelsen ta fram en avvecklingsplan, enligt ett pressmeddelande.

Systemet har fått hård kritik, och har dragits med stora problem. Poliser har larmat om att det tagit timmar att rapportera in enkla brott.

Polisens kritiserade datasystem

Systemet, som används till trafikbrott och vissa enklare brott, ska avvecklas i år. Tanken från början var att det med tiden helt skulle ersätta två gamla system.

”Jag gjorde ett pass i yttre tjänst senast i december och har även besökt ett flertal polisstationer runt om i landet och pratat med poliser. Jag har länge förstått att det finns en stor frustration med systemet och den senaste tiden har det förstärkts ytterligare”, skriver rikspolischef Bengt Svenson på polisens sajt.

Går inte att förbättra

Rikspolisstyrelsen konstaterar att det inte har fungerat att försöka förbättra Pust Siebel.

”Svensk polis är i behov av modernare IT-system för att bli mer effektiv. Det är därför beklagligt att nu behöva meddela att vi måste avbryta utvecklingen av Pust. Det är också något jag tar fullt ansvar för”, skriver Bengt Svenson.

Facket: Äntligen!

”Äntligen!”, twittrar Polisförbundets ordförande Lena Nitz om avvecklingsbeslutet.

Förbundets huvudskyddsombud i nordvästra Skåne, Fredrik Brokopp, som pekat ut systemet som ett arbetsmiljöproblem och tillsammans med Skånes övriga polisområden hotat med ett skyddsstopp, är också lättad.

”Sällan har väl ett äntligen varit mer befogat”, skriver han.

Brokopp är en av flera poliser som har räknat dagarna sedan det tillfälle då rikspolischef Bengt Svenson meddelade att ett beslut om Pusts framtid skulle fattas ”inom kort”.

Avrapportering på fältet

En av grundidéerna med Pust-projektet, polisens mobila utredningsstöd, som pågått sedan 2009, är att poliserna ska göra mer avrapportering på fältet. Uppgifter i ett ärende ska direkt kunna skickas vidare i rättsväsendet.

Sedan i våras används systemet för mängdbrott som rattfylleri, drograttfylleri, olovlig körning snatteri, innehav och bruk av narkotika. Senare utvidgades användningen till att även omfatta en lång rad trafikbrott.

Har sågats av konsulter

I våras byttes den tekniska plattformen för Pust ut, till Siebel. Då började systemet användas skarpt ute i polismyndigheterna.

Pust Siebel har utvärderats och sågats både av IBM och EY, tidigare Ernst & Young. ”Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen”, skrev konsulterna på EY.

Uppgiften om vad det har kostat varierar. I december uppgav RPS för TT att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor, då dubbelt så mycket som budgeterat.

Flera år till nästa system

Inte förrän den nya polismyndigheten har bildats, vid årsskiftet, kommer ett nytt system att börja tas fram. Det kan sedan ta många år innan det börjar användas.

TT: När kan ett nytt system vara på plats?

– Det är bara en gissning, men kanske framåt 2017, 2018. Bara upphandlingen tar minst ett år, säger Lars Lindahl, avdelningschef på RPS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kritiserade datasystem

Mer i ämnet