Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jeppe Gustafsson/Tobias Holmqvist SVT

Polisen om upploppen: ”Vi kommer att kunna identifiera ett hundratal på varje ort”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan två veckor sedan stadsdelarna Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping skakades av de så kallade påskupploppen.

Utredningsarbetet med att identifiera de som deltog i stenkastningen mot polisen och den omfattande skadegörelsen pågår nu för fullt.

I dagsläget sitter fem personer häktade – tre i Norrköping och två i Linköping. Men många fler kommer att delges misstanke framöver, tror polisen.

– Vi har stora förhoppningar på att få ihop en bra utredning med väldigt många personer så småningom misstänkta för de här allvarliga brotten. Jag uppskattar att vi kommer att kunna identifiera ett hundratal på vardera ort, säger Jan Staaf, kriminalkommissarie vid grova brott och utredningsledare för påskupploppen i Norrköping.

Våldsamma upplopp i Sverige

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Nytt utredningsverktyg för ansiktsigenkänning

Polisen i Östergötland har fått in ungefär 2000 bilder och videoklipp från upploppen som nu ska analyseras.

Till sin hjälp har man ett relativt nytt utredningsverktyg för bildanalys som kommer kunna användas för bland annat ansiktsigenkänning.

– Jag är övertygad om att det här verktyget kommer att snabba på vårt arbete att få personer identifierade och därmed snabba på processen att få personer prövade i domstol, säger Jan Staaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet