Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malena Grann är regionpolischef i polisregion Öst. Hör henne berätta mer om brotten och hur barn rekryteras av kriminella gäng i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Polischefens brandtal om våldet: ”Vi får aldrig låta det bli vår nya vardag”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Polisregion Öst där Sörmland, Östergötland och Jönköpings län ingår möter nu en ny verklighet, med hänsynslösare våld och barn under 15 år som dras in i kriminalitet. Regionpolischefen beskriver situationen som en intensiv våldsspiral där flera konflikter mellan kriminella nätverk pågår samtidigt.

– Det vi sett senaste veckorna är att grova våldsbrott sker samtidigt i alla tre polisområden i vår region. Kriminella nätverk från andra orter har intressen i den brottsliga verksamheten i vår region vilket gör det komplext, berättade Malena Grann, regionpolischef i polisregion Öst.

Under måndagen samlades därför alla polisområdeschefer för polisregion Öst i Linköping för att hålla en presskonferens efter de grova brotten som har inträffat på olika håll i polisområdet. Och att den kriminella miljön har förändrats är något Polisen tvingas anpassa sig till.

– Vi frihetsberövar, vi beslagtar vapen och sprängmedel. Tidigare har sådana åtgärder stoppat brottsligheten. Nu ser vi att våldsbrottet i vissa fall bara fördröjs till dess att det kommer en annan person och utför det. Det är tydligt att samhället måste göra mycket mer för att förhindra nyrekryteringen till gängkriminaliteten, säger Malena Grann.

Hör henne berätta mer om brotten och hur barn rekryteras av kriminella gäng i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.