Arkivbild från upploppet när kravallutrustad polis tar sig förbi en barrikad i Navestad under påskdagen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Paludan har fått tillstånd att hålla möte i Norrköping och Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla möte i Linköping och Norrköping under söndagen, det efter tidigare avslag.

Mötet kommer att hållas klockan 11-13 på Gamla torget i Norrköping och klockan 16-18 på Lilla torget i Linköping. Polisen kommer finnas på plats för att upprätthålla ordning och säkerhet.

– Vi har givetvis tagit med erfarenheterna från påskhelgen i planeringen av dessa allmänna sammankomster. Vi har avsatt resurser och planering pågår. Vi kan inte närmare kommentera exakt vilka resurser vi har. Vid behov finns tillgång till nationell förstärkning, säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst  i ett uttalande på polisens hemsida.

Tidigare avslag

Polisen meddelade sent på fredagseftermiddagen att man inte skulle låta Rasmus Paludan att hålla några valmöten i Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping nu på söndag.

Istället fortsatte ”prövningen av tillstånd med inriktningen att erbjuda arrangören alternativa platser för allmän sammankomst inom respektive kommun”, skriver polisen på sin webb.

De senaste dagarnas möten som Paludan och hans parti Stram Kurs har hållit på andra håll i Sverige ska inte vara den största anledningen till polisens nya beslut.

– Beslutet beror på erfarenheter av de allvarliga brott som begicks under upploppen vid påskhelgen. Därför har vi valt att neka tillstånd på de platser som arrangören önskat, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet