Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lovisa Gelin/SVT

Polischefen i Norrköping: ”Risken att någon blir skadad är väldigt hög”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utesluter inte att de två explosionerna som inträffade i centrala Norrköping under natten mot torsdagen har samband med varandra. Under morgonen upptäcktes dessutom ett misstänkt farligt föremål på ytterligare en adress i staden.

– När det händer så här nära varandra under samma natt så är det en given arbetsteori att jobba utifrån att de här tre händelserna har med varandra att göra. Men vi måste också vara öppna för att utreda dem var och en för sig, säger Helena Fridén, biträdande lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Flerfamiljshus

De två explosionerna, som i bägge fallen riktats mot entrédörrar till flerfamiljshus, har orsakat skador på dörren och fasaden. Ingen person kom till skada.

Explosioner i Norrköping

– Tack och lov inga personskador. Risken för att någon skulle kunna bli skadad är väldigt hög i såna här ärenden så jag är otroligt tacksam att ingen har kommit till skada, säger hon.

Föremål ska undersökas

Det misstänkt farliga föremålet har säkrats av Nationella bombskyddet och ska nu undersökas.

– Det primära idag är att vi behöver finnas på de här platserna och möta frågor, i ett längre perspektiv behöver vi få fram motivbild, säger Helena Fridén.

Hur ser du på hotsituationen, när explosioner sker mot entrédörrar?

– Vi ser det som en allvarlig aktivitet som vi måste landa in rätt i. För den här utvecklingen vill vi förstås inte ha i Norrköping.

I nuläget finns ingen misstänkt och polisen arbetar med brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Norrköping

Mer i ämnet