Foto: Filip Lundh

Årbyskjutningen – polisen söker vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-åriga man som under lördagseftermiddagen sköts med flera skott i stadsdelen Årby i Eskilstuna, har kopplingar till kriminella grupperingar. Det säger Eskilstunapolisen, som nu vänder sig till allmänheten och vädjar till vittnen att träda fram.

– Det som vi nu är intresserade av är ett fordon som försvinner från platsen strax därefter, i hög fart. Sannolikt en kombibil mörk eller mörkröd som åker Årbygatan i nordlig riktning, säger kriminalinspektör Lars Franzell.

En av flera kjutningar i Eskilstuna

Skjutningen utanför Årbycentrum är en av många skottlossningar i Eskilstuna. För drygt ett år sen blev en 32-årig man ihjälskjuten utanför vårdcentralen i Skiftinge. Man har fortfarande inte gripit en gärningsman och precis som då förlitar sig nu polisen på att vittnen ska träda fram.

Vad har polisen gjort för att folk ska vilja träda fram?

– Ja vad kan vi göra mer än att vädja till dem som vet något. Det finns ju poliser som är ute i de här områdena, bland annat våra kommunpoliser och skapar kontaktnät och så vidare men det är väl ett jobb över tiden, säger Lars Franzell.

Fyra områden med kriminella nätverk

Enligt en rapport som nyligen släpptes av rikskriminalpolisen har Eskilstuna fyra områden med kriminella nätverk som påverkar lokalsamhällen.

Årby är ett av områdena. Eskilstuna kommun jobbar sen förra året med en strategi för sin stadsutveckling men planen är att gå in i Årby först om två år.

Är inte kommunen lite sent ute med att utveckla stadsdelar?

– Ja fast jag tror att de här skjutningarna de skulle kunna äga rum i vilken stadsdel som helst beroende på varför man skjuter. Väldigt mycket utav detta är follow the money, då handlar det om att är det narkotika i bilden handlar det om någon typ av narkotikaaffärer, säger Tryggve Lundh utvecklingsdirektör Eskilstuna kommun.

Nu ska Eskilstuna kommun analysera lördagens skjutning och presentera resultaten för politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.