Polisen varnar för falska mejl – från polisen

Uppdaterad
Publicerad

Östgötapolisen uppmanar medierna att vara vaksamma på mejl från avsändaren @polisen.se.

Uppmaningen kom strax efter lunch i ett mejl.

Kan vi vara säkra på att det här mejlet är från er?

– Ja, jag garanterar att det är äkta, säger Erik Thulin, informatör hos Polisen i Östergötland, och skrattar.

Men anledningen till mejlet är desto allvarligare. Att skicka ett mejl som påstås komma från polisen kan vara brottsligt, ett så kallat föregivande av allmän ställning.

– Vi har fått veta att Corren fått ett mejl med innehåll som utgett sig vara från oss, men inte varit det, säger Erik Thulin.

Utreds inte ännu

Mejlets innehåll och utseende kan man dock inte uttala sig om.

– Corren vill inte lämna ut det till oss och hävdar sin grundlagsskyddade rätt till att inte göra det, säger Erik Thulin.

Därför har man inte heller startat någon brottsutredning ännu, då man inte har mer fakta att gå på.

”En källkritisk bedömning”

Maria Soomro, tillförordnad ansvarig utgivare på Corren, motiverar beslutet i en artikel på Corren.se.

– Material som kommer in till en tidningsredaktion omfattas av det grundlagsfästa meddelarskyddet. Om inte vi respekterar det bryter vi mot lagen. Vi gör alltid en källkritisk bedömning av material som kommer in till redaktionen. I det här fallet räckte det med ett telefonsamtal för att avslöja att det var ett falskt mejl.

”Kolla en extra gång”

Polisen i Östergötland använder sällan mejl i sin kommunikation med medierna. Pressmeddelanden och händelserapporter släpps via hemsidan.

– Ofta ser de här mejlen oseriösa ut och har ett innehåll som man snabbt kan genomskåda. Men vi vill ändå be er journalister att kolla en extra gång när det gäller mejl med polisen.se som avsändare, säger Erik Thulin.

Inget mejl är att lita på

– Egentligen har sådant här funnits lika länge som själva e-posten. Det dyker upp då och då och ofta som en förespegling för att det är en skämtsajt, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert vid företaget Symantec, till TT.

TT: Hur går det att kontrollera att mejlen inte är falska?

– Företag kan ställa in på sina servrar att epostadressen och avsändarservern ska matcha. Som privatperson måste man kolla i ”mejlheadern”. Matchar inte domänen i servern med avsändaradressen är det ett tecken på att det är fejk. Men det är inte heller 100 procent för det går att ställa in. I princip kan man säga att mejl är inget att lita på.

Fler falska mejl

Gotlandsbåten:

Ett falskt pressmeddelande skickades ut med marknadschefen Julia Bendelin som avsändare. I mejlet påstods det att fastlandsboendes biljetter skulle finansieras av resande gotlänningar.

Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå:

I hans namn skickades mejl till SVT Västerbottensnytt där Holmlund skrivit: ”Varför ringer du och stör på trettondagsafton ungjävel, ren terror med 14 samtal från journalister”.

Sveriges Radio:

Pressmeddelande i SR:s namn har skickats ut om vilken stad som ska arrangera Musikhjälpen. SR tvingades dementera uppgifterna.

Katrineholms-Kuriren:

Gick ut med felaktiga uppgifter om att Lars Winnerbäck skulle uppträda på Parken Zoo i Eskilstuna.

Coop:

En twistpåse skulle enligt ett falskt pressmeddelande ha preparerats med chili i Coops butik i Kungsbacka. Hallands Nyheter rapporterade om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.