Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Christin Rehnström, chef i lokalpolisområde Linköping. Foto: Henrik Montgomery/TT och SVT.

Polisens insatser har gett resultat med passtiderna

Uppdaterad
Publicerad

Det har under en period varit långa köer när det kommer till att boka tid för passkort. Efter flera insatser så ser nu polisen att väntetiderna börjar att röra på sig i rätt riktning.

Polisen har haft mer personal på passavdelningen och började även med två olika skift, vilket gör att de kan ha öppet 07-21 under vardagar.

Under vissa helger har det också varit möjligt att boka tid för passansökan.

– Det här har förkortat våra tider för att få en passtid. Vi försöker hålla i det här nu för att det ska bli enklare för våra medborgare att få en passtid, säger Ann-Christin Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping.

Enligt polisen så tar det nu i genomsnitt cirka 20,3 veckor för att få en tid för ansökan. Förra veckan så var den siffran 21,7 veckor.

Trasig maskin ställer till det

Även om själva tiderna för att ansöka börjar se bättre ut, så är det tvärtom när det kommer till att kunna hämta ut sitt pass.

Förra veckan så gick en maskin sönder hos det finska företaget som tillverkar pass till flera länder i Europa. Nu tar det flera veckor innan folk kan få hämta ut sitt nya pass.

– Det kan ta ganska så lång tid innan man får passet levererat. Så det försöker vi jobba extra med nu, säger Ann-Christin Rehnström.

Polisen uppmanar istället att använda möjligheten till nationellt id-kort där väntetiden är något kortare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer