Polisen Michael Lindquist testar kaffe som metod mot oroligheterna i Norrköping. Foto: Privat/TT

Polisen bemöter stenkastning med kaffe

Uppdaterad
Publicerad

I fredags bjöd polispatrullen förbipasserande på kaffe i den stadsdel där poliser har blivit attackerade med stenar. ”Vi vill få fler att vara ute i området”, förklarar gruppchefen.

I natt attackerades en polisbil med stenar i Klockaretorpets centrum i Norrköping. Några timmar senare skadades sju bilar i en brand på samma plats.

Både stenkastningen och bilbränderna är en reaktion mot att polisen har varit mer närvarande i området. Det anser Michael Lindquist, som är gruppchef inom polisen i Norrköping.

Störs av polisens närvaro

– Vi har ökat närvaron i området sedan i höstas. De här killarna säger själva att de störs av polisens närvaro. Det stör deras verksamhet, säger Michael Lindquist.

Enligt honom vet polisen ganska väl vilka personer det handlar om. Han beskriver det som en grupp män i 20-årsåldern, cirka tio till tolv personer, som finansierar sitt missbruk genom att begå brott. Det finns också en liten svans med killar som är 13-14 år och uppåt.

De står bakom garagelängan och kasta stenar. Det är svårt för polisen att lagföra dem eftersom man måste kunna bevisa vem som har kastat stenen.

Envist metodiskt arbete

Det finns mycket erfarenheter och forskning som visar hur man ska förebygga stenkastning och bilbränder.

– Man pratar om tvärsektoriell samverkan. Att offentlig sektor och polis måste jobba tillsammans.

Det handlar om envist metodiskt arbete, att fortsätta vara ute i området, öka närvaron, anser Michael Lindquist.

– Och det gör vi ju. Det finns Trygghet på stan- projekt. Svenska kyrkan är med. Nattvandring. Kommunen har försökt göra aktiviteter, öppna lokaler, flyttat delar av kommunens förvaltning dit. Men vi behöver göra mer tillsammans.

Vad ska samhället erbjuda?

Michael Lindquist efterlyser därför politiska beslut och ställningstaganden.

– Vad erbjuder vi de här killarna för liv om de inte kan hålla på med det här? Och vad ska samhället erbjuda sådana här personer?

Han förklarar att Klockaretorpets centrum är ganska ödsligt på kvällstid. Det behövs fler vuxna som rör sig ute, som rastar hunden eller går en promenad. Det som i forskningen kallas “naturliga väktare” och som kan motverka att kriminella tar över i ett område.

Ny metod: Bjuda på kaffe

Därför testade polisen i fredags en ny metod för att få folk att röra sig ute på kvällarna.

– Polispatrullen tog med sig kaffe och plastmuggar i fredags och bjöd förbipasserande på kaffe, säger Michael Lindquist.

Och enligt honom gick det bra.

– Det kom fram en hel del människor och småpratade och vi fick en hel del tips.

Hittade depå med stenar

Men även de som inte ville ha polisen där dök upp. De ropade saker till poliserna och försökte hetsa dem.

– De vill att vi ska ta på oss hjälmarna, men vi försöker hålla oss lugna. Vi försöker undvika konfrontationer. För det är ingen långsiktig lösning, säger Michael Lindquist.

Under fredagskvällen hittade poliserna också högar med stenar på taket på en garagelänga i centrum. Stenar som troligen skulle användas för att kastas mot poliser eller brandmän.

Detta hände i natt:

  • En polisbil attackerades med stenar i Klockaretorpet i Norrköping vid tio-tiden i går kväll.
  • Polisen identifierade ett tiotal personer i samband med stenkastningen.
  • Ett par personer omhändertogs och ett par personer avlägsnades från platsen.
  • Flera bilar brann i Klockaretorpets centrum strax efter midnatt. Tre bilar blev totalt utbrända och fyra bilar skadades av värmen.
  • Enligt vittnen var det samma personer som kastade sten som också tände eld på bilarna.
  • Räddningstjänsten inväntade polisen innan de åkte till brandplatsen. ”I och med att poliser blir utsatta för stenkastning så tar vi det säkra före det osäkra”, förklarar Peter Holm, inre befäl vid räddningstjänsten i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.