Poliser har skadats vid våldsamma upplopp i Skäggetorp. Foto: Andreas Schander/P4 Östergötland och SVT

Poliser i Linköping anmäler ledningen för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de poliser som arbetade i Linköping under de så kallade påskupploppen har polisanmält sin egen ledning för tjänstefel, rapporterar DN. Av anmälan framkommer att man anser att staben fattade ”en rad felaktiga beslut” under den pågående insatsen.

Under skärtorsdagen utbröt kravaller i Linköping i samband med att högerextrema Stram kurs och dess frontfigur Rasmus Paludan arrangerade en manifestation med koranbränning i stadsdelen Skäggetorp.

Tre poliser fick föras till sjukhus och flera polisfordon utsattes för vandalisering. Kravallerna blev startskottet för en rad våldsamma upplopp i flera svenska städer.

Anmält staben

Nu riktar många av de ingripandepoliser som deltog i insatsen svidande kritik mot sin egen ledning och har anmält både staben och kommenderingsledningen för tjänstefel, skriver DN.

Enligt anmälan blev de ingripandepoliser som arbetade dagtid under skärtorsdagen beordrade att stanna kvar på övertid för att bege sig till Skäggetorp där en maskerad mobb hade börjat ta form.

De fick vidare order om att ta sig fram hela vägen till den så kallade SPT-gruppen – poliser som är särskilt utbildade för att hantera folkmassor – för att täcka deras ryggar, skriver tidningen.

Väl där gjorde de sitt bästa för att mota bort människor som kastade stenar, trots att de inte hade samma utbildning, men fick till slut order om att lämna ”och rädda det som går att rädda”.

Det ledde i sin tur till att flera polisbilar vandaliserades och ett fordon sattes i brand, enligt anmälan.

Polisförbundet välkomnar

– Att skicka poliser som inte har rätt utrustning eller utbildning är synnerligen problematiskt, men det måste naturligtvis utredas, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande i Polisförbundet till SVT Nyheter.

Han har inte tagit del av Linköpingspolisens anmälan men säger att man har tagit del av liknande uppgifter tidigare.

– Är det så att man misstänker att ett tjänstefel har begåtts så är det helt korrekt att man gör en anmälan så får vi se var det landar.

Sedan tidigare har Polismyndigheten anmält sig själva till avdelningen för särskilda utredningar för att få prövat om det kan ha förekommit brister inom polisens arbete som utgör brott.Den anmälan berör fyra olika kategorier: personlig utrustning, fordon, metoder och organisation/ledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.