Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken i Örebro på fredagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Polisen anmäler sig själv efter påskhelgens upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter påskhelgens upplopp i flera svenska städer har nu polisen gjort en anmälan för få prövat om det kan ha förekommit brister inom polisens arbete som utgör brott.

Det som polisen vill ska utredas är om det förekommit brister inom fyra olika kategorier. Det handlar om personlig utrustning, fordon, metoder och organisation/ledning. En anmälan har därför lämnats över till avdelningen för särskilda utredningar.

Under påskhelgen skedde upplopp i flera städer, som en följd av planerade besök av högerextrema partiet Stram kurs ledare Rasmus Paludan. Många poliser skadades i samband med upploppen, totalt har 340 olycksfall och tillbud rapporterats in i polisens system. 186 av dessa har klassificerats som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende.

– Utifrån de anmälningar som inkommit och övriga omständigheter är det viktigt att få till stånd en prövning av om brott har begåtts. En sådan prövning säkerställs genom den anmälan som nu har gjorts. Vårt yrke är inte riskfritt, men våra medarbetare ska kunna känna sig trygga med att de har en adekvat utrustning och rätt förutsättningar i form av metoder och utbildningar för att kunna utföra sitt uppdrag, säger rikspolischef Anders Thornberg, på polisens hemsida.

Polisen har tidigare meddelat att två parallella utredningar ska göras av extern utredare, med anledning upploppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet