Politiker hotas – hoppar av debatt

Uppdaterad
Publicerad

I kväll skulle en debatt om landsbygdsfrågor och landsbygdsskolor ägt rum i Godegård utanför Motala – en ort där politikerna nyss beslutat att skolan ska läggas ner. Men den politiska majoriteten i Motala valde i sista stund att hoppa av eftersom kommunens säkerhetsansvariga bedömt att hotbilden var för hög.

– Jag ställer mig väldigt frågande. Det är klart att det finns upprörda känslor men jag kan tycka att i det jag har läst och i det jag har hört har det varit en schysst dialog. Det har inte handlat om någon hotbild. Det kom som en överraskning för mig, säger Ninna Wixell, boende i Godegård.

– Det här är första gången som jag har varit förtroendevald – jag har varit det i 20 år – som jag har fått en rekommendation att inte vara med på en debatt. Så det här måste vi ta allvarligt på, säger Camilla Egberth (S), kommunalråd i Motala.

Skolnedläggningen i Godegård

Hot i sociala medier

I september tog politikerna beslutet att lägga ner Godegårds skola. Något som förstås rört upp känslor. Särskilt på sociala medier har det förekommit hot, enligt kommunalrådet.

Ninni Wixell tror dock inte att politikernas beslut att hoppa av debatten egentligen beror på oro för säkerheten utan något annat.

– Att man inte står för sitt beslut. Att man inte vågar möta de faktafel som finns i den egna utredningen om Godegårds skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningen i Godegård

Mer i ämnet